sâmbătă, 9 iunie 2012

PAINE CU SEMINTE


Painea asta  se claseaza pe locul 1, alaturi de  SFSB , in topul preferintelor noastre...Miroase atat de frumos , a seminte de floarea soarelui  si de susan prajite , incat  nu ma pot abtine  in momentele cand lucrez cu aluatul , sa nu gust cate o bucatica de aluat... crud  :)......nu mai zic nimic de mirosul care umple casa  cand se coace painea ....e de-a dreptul innebunitor .
Am respectat ( cu o  singura , mica abatere ) formula  Codrutei  ,doar  ca eu fac la dublu tot  :)....  la cate guri pofticioase suntem si la cat de minunata e painea chiar si dublu e putin :)

 MAIA LICHIDA -pregatita cu 12 ore inainte
-faina alba -52 gr.
-apa -65 gr
-maia 100% hidratare -10 gr.
Se pregateste maiaua lichida amestecand maiaua matura cu apa ,apoi adaugandu-se si faina.
Se lasa intr-un vas acoperit ,12 ore la temperatura camerei -  20-22 grade C.

SOAKER-pregatit cu 12 ore inainte
-seminte de in -24  gr.
-apa-72 gr.
Se amesteca semintele de in cu apa si se lasa ,la fel ca maiaua ,12 ore.Semintele vor absorbi apa amestecul devenind gelatinos .

SEMINTE PRAJITE
-seminte crude de floarea soarelui-41 gr
-seminte de susan-20 gr
Se prajesc semintele intr-o tigaie fara ulei, nu impreuna  ci separat ,cu ceva timp inainte ,astfel incat sa fie reci cand le introducem in aluat .

ALUAT
-faina alba-265 gr.
-faina  de secara-28 gr.-eu am pus faina integrala de grau
-apa-122 gr
-sare-8 gr
-semintele prajite de floarea soarelui
-semintele de susan prajite
-soakerul rezultat
-maiaua lichida

Cand avem toate ingredientele pregatite ,amestecam intr-un  vas maiaua lichida cu faina ,apa si soakerul .Lasam acoperit pentru 20 min. -faza numita autolyse.
Dupa 20 min. adaugam sarea  si semintele prajite si framantam ,in vas ,prin impaturire-aducand mariginile spre interior in timp ce invartim vasul cu cealalta mana ,timp de cateva minute  10-15 minute.
Ungem vasul in care am framantat  ,sau alt vas, curat, daca vreti, cu un strop de ulei si lasam aluatul apoi in el sa dospeasca 2 ore si 30 min.
In timpul acesta facem 2 seturi de S-F , intinderi si impaturiri  din 50 in 50 min.
Dupa trecerea timpului de dospire rasturnam aluatul pe blatul usor infainat si-i dam painii o preforma ,ovala sau rotunda in functie de cum o vrem la final .
Acoperim si lasam sa stea 20 min. dupa care dam forma finala.
Asezam cu partea sigilata ( partea de jos)  in sus ,pe o pinza groasa bine infainata.
Acoperim si cu marginile panzei si cu folie si lasam sa se odihneasca la temperatura camerei 1 ora apoi urmatoarele  8-10 ore la frigider.
Cu o ora inainte de o coace painea se incalzeste cuptorul la 240 grade. cu piatra pe care s ecoace inauntru.
Eu tot acum scot si aluatul de la frigider si  il las ,ora aia cat se incalzeste cuptorul, la temperatura camerei.
Rasturnam aluatul pe o hartie de copt ,il crestam dupa dorinta  si putinta  :),apoi dam la copt ,primele 15 min. cu aburi  si inca vreo 30 fara.Cand suna a gol ,e sigur gata.
Oprim focul si mai lasam painea 5 min inauntru cu usa cuptorului intredeschisa.


Tot ce mai trebuie sa facem e sa ne abtinem ,din greu, sa nu o taiem / rupem  calda/fierbinte...Asta e partea cea mai dificila  :)
Spor la facut painici adevarate !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...