vineri, 21 septembrie 2012

CHEC SFARAMICIOS CU NUCI SI PRUNE


N-a fost dragoste la prima vedere ,cum e de obicei la vazul vreunei prajituri apetisante  :)...i-am dat tarcoale mai mult timp pana mi-am facut curaj pentru ea ..si n-am iesit foarte incantata din experienta cu  acest chec ..poate pentru ca nu prea ma dau in vant dupa migdale dar am zis ca-i mai dau o sansa  ..de data asta mi-a placut foaarte/prea mult ( si nu numai mie ) ce-a iesit si asta numai si numai  datorita combinatiei nuci-prune ..

Ingrediente..... pentru partea sfaramicioasa ( de jos si de deasupra )
  • 200 gr. faina
  • 80 gr.zahar
  • 100 gr. unt topit si racit
  • coaja de la o lamaie
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1/2 lgt. praf de copt
  • 1 ou
                .......pentru partea de mijloc/umplutura
  • 2 oua
  • 50 gr. zahar + 2-3 lg.
  • 50 gr. nuci macinate
  • 25 gr.faina
  • 1-2 lg zeama de lamaie
  • 2 lgt. de scortisoara
  • 1 vf cutit de sare
  • 350 gr. prune /jumatati ,fara samburi
Pentru inceput facem aluatul sfaramicios ,amestecand oul bine de tot cu untul topit si racit .
Adaugam zaharul mixand in continuare. 
Incorporam faina,sarea ,praful de copt si coaja rasa de lamaie  folosind o lingura de lemn. Aluatul e asa cum ar trebui -sfaramicios ,nelegat.
Pentru umplutura ,separam albusurile de galbenusuri .Galbenusurile le vom mixa cu cele 50 gr. zahar pana se albesc apoi adaugam si zeama de lamaie si omogenizam bine.
Batem si albusurile spuma pana stau bat apoi adaugam 2-3 linguri de zahar si continuam violentarea :) pana ce spuma prinde luciu.
Amestecam ingredientele uscate ,adica faina,nucile,scortisoara  apoi le incorporam in crema de galbenusuri treptat  ,alternand cu spuma de albusuri -mai clar.. punem o lingura de albus si una de faina ,amestecam usor.. si tot asa pana terminam :)
Intr-o tava de chec/cozonac , punem jumatate din aluatul sfaramicios fara al presa ,ca si cum am farama  paine doar ca facem firimituri de aluat .
Turnam peste stratul de aluat din tava  umplutura ,asezam jumatatile de prune apoi presaram deasupra restul de aluat .
Dam la cuptorul incins dinainte ,la temp. mare primele 15-20 min. apoi la foc mai domol inca vreo 20.
Lasam sa se raceasca complet apoi putem taia.
E crocant deasupra,moale si aromat in mijloc iar imbinarea dintre nuci si prune e ..perfecta !
Spor la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...