miercuri, 26 septembrie 2012

ZACUSCA DE VINETE



Toamna se umplu camarile cu toate cele trebuincioase pentru iarna cea lunga si friguroasa..Nu lipsesc de aici borcanele pline cu zacusca -de vinete,fasole,hribe  + o gramada de alte combinatii..
Asta e reteta mea de zacusca cu vinete ,pe care o fac in fiecare an si pe care n-as schimba-o pentru nimic in lume .
Ingrediente
  • 5 kg vinete coapte pe plita si curatate
  • 2,5 kg gogosari copti pe plita ,curatati de pielite si seminte
  • 2 kg ceapa
  • 1 l bulion
  • 1 l ulei
  • sare si piper dupa gust
  • foi de dafin (optional)
Coacem vinetele pe plita ,sa prinda un pic de miros de fum :)
Le curatam cat sunt inca fierbinti si le lasam sa se scurga.
Procedam la fel si cu gogosarii , ii coacem pe plita ,din aceleasi considerente ,ii acoperim cu un capac si-i lasam deoparte pana se inmoaie pielita pe ei si-i putem curata usor .Pentru a usura munca aceasta ,rapida de altfel cand gogosarii sunt ''aburiti'' bine ,ii putem presara cu sare  si doar apoi sa-i  acoperim.
Curatam ceapa si o macinam sau dam la robot.
Vinetele scurse si racite le tocam ,dam prin masina de carne sau robot.La fel facem si cu gogosarii.
Punem ceapa la calit in ulei.
Lasam pana se inmoaie si isi schimba culoarea si iese uleiul deasupra  apoi adaugam vinetele,gogosarii,bulionul ,2-3 foi de dafin ,sare si piper.
Lasam sa fiarba ,amestecand din cand in cand ,evitand astfel sa se prinda de fundul oalei , pana cand iese uleiul la suprafata .Asta ia ceva timp ,asa ca.. rabdare si joc de lingura :)
Punem zacusca fiarta in borcane fierbinti,sterilizate 20-30 min. in cuptor, infiletam capacele si le punem la dunst uscat (in paturi) pana a doua zi.
A doua zi  aranjam borcanele intr-o oala larga , captusita cu un prosop ,turnam apa pana mai sus de jumatatea lor si le lasam sa fiarba 30-40 min - din momentul in care incepe apa sa bolboroseasca in oala.
Le scoatem si le bagam din nou, asa fierbinti ,in paturi.
Dupa 2-3 zile repetam procedura de mai sus ,adica fiert borcanele si puse din nou in paturi .
Dupa cateva zile, verificam si cand borcanele s-au racit complet ,le putem muta in camara.
E un pic de munca da' rezultatul e pe masura !
Spor la treaba si pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...