joi, 1 noiembrie 2012

MELCISORI CU NUCA


Afara-i frig si e innorat  si-n casa arde focul..iar in bucatarie miroase a gateala de iarna ,mai precis a cozonac :) da' nu-i cozonac ci  melcisori cu nuca da' gustul si mirosul e acelasi -a iarna ,a liniste, a Craciun :)
Ingrediente
  • 600 gr. faina
  • 70 gr zahar
  • 60 ml ulei
  • 1 ou
  • 300 ml apa calduta
  • 25 gr. drojdie 
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 150 gr. unt + zahar(vanilinat de mine ,am pus eu ) dupa gust
  • 400 gr. nuca macinata + ceva zahar,tot dupa cum va place de dulce
Din toate cele de mai sus facem un aluat -eu l-am facut la masina de paine ,ca e mai comod asa :)  .....daca nu vreti/puteti/aveti , framantati clasic,cu mana,amestecand faina cu zaharul,coala rasa de portocala apoi cu uleiul si oul dupa care turnati apa in care ati desfacut drojdia si framanatati pana obtineti un aluat fin la atingere.
Lasam bila de aluat sa dospeasca pana isi dubleaza volumul
Rasturnam aluatul dospit pe masa de lucru unsa cu ulei si il impartim in doua.
 Intindem jumatate de aluat ,la o grosime cam de 1 cm,poate chiar mai putin.
Spumam untul cu zaharul iar jumatate din cantitate o intindem in strat uniform peste foaia de aluat.
Presaram deasupra jumatate din nuca amestecata cu zahar vanilinat si presam putin cu palmele sa fixam nuca cat de cat .
Rulam foaia ,dupa care ,cu un cutit bine ascutit ,taiem rulouri de doua degete grosime.
Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat.
Le aranjam in tava cu ceva distanta intre ele ,ca sa mai aiba loc de dospit ( si crescut la cuptor) inca vreo 30 min.,dupa care le dam la copt -15 min la foc mai iute apoi la foc mic pana se rumenesc frumos deasupra.
Ar trebui lasate sa se raceasca si apoi mancate.... daaar, fara indoiala, nu o sa puteti face acest lucru fara sa va'' chinuiti'' un pic inainte cu 2-3 bucati fierbinti , de care sa vi se lipeasca degetele pe fundul caramelizat al fiecarui melcisor :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...