miercuri, 28 noiembrie 2012

KRANTZ



O prajitura dulce foc a carei reteta o am de la mama si care se potriveste perfect sarbatorilor care vor veni in curand.
Ingrediente foi
  • 10 albusuri
  • 300 gr. zahar
  • 6 lg faina
  • 300 gr nuca macinata
Batem albusurile .Cand obtinem spuma teapana adaugam zaharul rand pe rand mixand in continuare.
Spuma de ou va deveni densa si lucioasa.
Acum adaugam faina ,in ploaie , amestecand cu lingura ,usor de jos in sus.
Adaugam si nuca procedand la fel ca si cu faina.
Impartim compozitia in trei -pt. trei foi.
Pe o foaie pergament, de dimensiunea unei tavi,unsa usor cu ulei si pudrata cu faina ,intindem cu cutitul cate o foaie .
Dam la cuptor si coacem pana prinde un pic de culoare.
Scoatem foia si cat inca e fierbinte trecem cutitul pe sub ea apoi o transferam pe o planseta si o lasam sa se raceasca.
Coacem si celelalte doua foi.Nu le suprapunem cat sunt calde fiindca se vor lipi una de cealalta.

Ingrediente crema
  • 10 galbenusuri
  • 300 gr. zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 300 gr. margarina
Mixam galbenusurile cu zaharul si vanilia pana se dubleaza in volum si se albeste apoi o punem pe baie de abur.
O lasam sa fiarba pana se ingroasa apoi lasam crema sa se raceasca.
Spumam margarina apoi o amestecam cu crema de oua racita.
Pentru ornat deasupra, caramelizam- 100 gr. zahar in care adaugam un pumn de nuci zdrobite mare.

Ungem fiecare foaie cu crema apoi le suprapunem.
Deasupra ultimei foi presaram zaharul si nuca caramelizata zdrobite
Lasam prajitura deoparte o zi sa se inmoaie foile dupa care o putem portiona.

luni, 26 noiembrie 2012

PAINICI CU MALAI SI MAIA


La postul anterior ziceam de painici astea ce bine merg cu fasolea batuta.
Numele lor asa cum il stiu de la mama este langalau -urat nume, stiu :) si se fac cu drojdie ,mama asa le face....dar eu am inlocuit drojdia cu maia si au iesit minunat de pufoase .
Am folosit
  • 3 lgt maia hranita 
  • 250 gr. faina de malai
  • 4-5 lg de ulei
  • ~ 600 ml apa fierbinte
  • ~500 gr. faina alba/cat cuprinde
  • sare
Punem faina de malai intr-un vas si o amestecam, cu ajutorul unei linguri, cu apa fierbinte.
Acoperim vasul si lasam deoparte sa traga faina tot lichidul.Cand amestecul e inca putin caldut ,adaugam maiaua si amestecam bine,apoi turnam si uleiul si omogenizam.
Adaugam apoi faina alba si sarea si cu ajutorul lingurii de lemn le incoporam in aluat.
Nu e nevoie de framantat doar de amestecat cu lingura fiindca aluatul e unul destul de moale si va fi modelat intre palmele ude.
Lasam vasul acoperit la dospit ,la temp. camerei ,3-4 ore apoi dam la frigider peste noapte unde va mai creste.
A doua zi luam 1-2 linguri de aluat pe care-l modelam intre palmele udate cu apa apoi  coacem forma obtinuta intr-o tigaie cu putin ulei.
Le papam caldute da' nici reci nu-s de lepadat.

joi, 22 noiembrie 2012

FASOLE FRECATA CU CEAPA PRAJITA


Cui nu-i place fasolea frecata ? ....Mie ..nici sa n-aud de ea... pana am descoperit dulceata cepei caramelizate pusa peste fasolea frecata...atat e de buna ceapa asta incat accept fasolea doar de dragul cepei :)
Avem nevoie de 
  • fasole alba 
  • ceapa
  • morcovi
  • radacina de patrunjel
  • sare,piper
  • usturoi
  • ulei
  • ceapa
  • boia de ardei dulce
Fierb fasolea  in doua ape ,in a doua apa pun si legumele curatate.
Spre sfarsitul fierberii adaug sare si piper.
Cand bobul de fasole se sfarama usor intre degete ,opresc focul si scurg boabele si legumele si pastrez o parte din apa in care au fiert.
Cand se mai racesc putin ,trec boabele de fasole prin cutitele robotului impreuna cu usturoiul curatat.
Acelasi lucru il fac si cu o parte din legumele fierte-macin si un morcov , o ceapa si o radacina de patrunjel-mi se pare ca mai ia din ''greutatea '' boabelor de fasole.
Mai adaug  din apa in care au fiert ,daca mi se pare prea dens amestecul,in timp  ce masinaria inca isi face treaba.
Potrivesc de sare si piper.
Si acum vine partea care imi place mie  cand e vorba de fasole frecata.
Curat ceapa si o tai fasii cat mai uniforme.
O pun intr-o craticioara ,torn ulei pana la nivelul cepei,adaug o piscatura de sare si las pe foc mic. Stau cu ochii pe ea si cu lingura amestec din cand in cand sa nu se arda.O las pe foc mic pana se inmoaie bine de tot si capata un gust dulceag .Cateodata imi place sa mai adaug ,chiar inainte de a opri focul ,un stop de boia dulce.
No ,amu' ca le avem pe cele doua gata,mai ramane sa le suprapunem.
Apoi  luam o bucata de paine proaspata sau painici de malai coapte in tigaie (vine si reteta mintenas ) ,niste castraveti murati si  incingem cu pofta si spor .
Cui ii trebuie furculita !?

vineri, 16 noiembrie 2012

SUPA CREMA DE DOVLEAC


Abia acum i-a venit randul acestei aromate creme sa vada lumina blogului..e in asteptare de ceva vreme dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
Ingrediente
  • 1,2 kg dovleac curatat si taiat cubulete
  • 1,2 l supa de legume
  • 2 cepe maruntite
  • 4-5 lg ulei
  • ghimbir cat o nuca ,razuit
  • 1 lgt nucsoara
  • 3-4 catei de usturoi zdrobiti
  • 300 ml smantana 
Sotam ceapa in ulei pana se inmoaie usor,adaugam ghimbirul,usturoiul si nucsoara si mai lasam cateva secunde pe foc sa -si lase aromele.
Adaugam dovleacul ,amestecam din nou  apoi adaugam supa de legume si lasam sa fiarba.
 Cand dovleacul se sfarma usor ,luam supa de pe foc si o  dam la blender.
Crema obtinuta o punem din nou pe foc ,adaugam smantana si ii dam un clocot.
O sorbim calduta bucurandu-ne de mirosul provocator al ghimbirului si dulceata dolveacului.

miercuri, 14 noiembrie 2012

PRAJITURA PUFOASA CU CREMA DE COCOS


Combinatia dintre blat de cacao superpufos si crema de cocos superfinuta = IUBIRE.

Ingrediente
Blat
  • 3 oua
  • 200 gr. faina
  • 250 gr. zahar
  • 60 gr. cacao
  • 225 ml lapte
  • 115 ml ulei
  • 1 praf de copt
Crema
  • 625 ml lapte
  • 200 ml lapte de cocos
  • 200 gr. zahar
  • 2 plicuri budinca de cocos
  • 250 ml lichior de cocos
  • 250 gr. nuca de cocos
  • 1 pachet de unt/margarina
  • 1 esenta de vanilie
Pornim cuptorul si-l lasam sa se incinga bine pana pregatim blatul.
Separam ouale .
Mixam bine galbenusurile cu zaharul pana obtinem o crema albicioasa.
In timp ce mixam in continuare ,turnam uleiul in fir subtire ,pana il incorporam pe tot.Adaugam si laptele si omogenizam bine.
Intr-un vas amestecam ingredientele uscate-cacaoa ,faina si praful de copt apoi le punem ,in 2-3 transe ,peste crema de galbenusuri,amestecand bine.
Batem spuma albusurile apoi le incorporam lingura cu lingura in cealalta compozitie.
Turnam aluatul intr-o tava imbracata in hartie de copt si-l dam la cuptor.
Cand scobitoarea iese curata scoatem blatul si-l lasam sa se raceasca dupa care il taiem in doua.
Pentru a face crema avem nevoie sa preparam budinca.
Amestecam praful de budinca cu zaharul ,cu laptele de cocos si inca vreo 200 de ml de lapte de vaca din cantitatea data (600 ml).Restul de lapte il punem la fiert.
Cand incepe sa fiarba adaugam budinca si lasam pe foc mic  pana se ingroasa ,amestecand incontinuu.
Odata fiarta,adaugam esenta de vanilie apoi luam budinca de pe foc ,o acoperim cu o folie ,sa nu faca pojghita ,si o lasam sa se raceasca.
Peste nuca de cocos turnam lichiorul de cocos ,amestecam si lasam deoparte pana se raceaste budinca.
Spumam untul/margarina apoi incorporam lingura cu lingura budinca racita.
In crema obtinuta adaugam si nuca de cocos imbibata de  lichior.
Pe o foaie de blat intindem mai mult de jumatate de crema,acoperim cu cealalta foaie de blat dupa care inchidem cu restul de crema .Dam la rece pana la servire.
Ornam cu ciocolata /fulgi de ciocolata sau chiar si cu nuca de cocos.


sâmbătă, 10 noiembrie 2012

OREZ CU LEGUME MEXICANE SI CARNE DE PORC


Un fel de mancare rapid,usor si gustos.
Am folosit
  • 500 gr. carne de porc/pulpa
  • 3-4 cepe
  • ulei
  • usturoi
  • sare,piper,boia
  • 500 gr. legume mexicane
  • 1/2  pahar de orez
Ne ocupam de carne  ca cere mai mult timp pentru a se face decat legumele.
Spalam bucata de pulpa si o taiem fasii lungi si subtirele.
Ceapa ,curatata si spalata,o taiem marunt si o punem intr-o cratita cu ulei si o lasam sa se inmoaie.
Adaugam carnea si o prajim usor pe toate partile apoi adaugam usturoiul pisat ,mai invartim in cratita odata de doua ori apoi adaugam apa si lasam sa fiarba.
Cand carnea e moale si intra furculita usor in ea ,o condimentam dupa gust cu sare, piper ,boia si mai lasam pe foc pana scade apa si ramane un sos mai gros.
Io m-am grabit , se vede ca sosul e un pic mai subtire decat as fi vrut ,da' un sos mai gros =sos mai bun asa ca fara graba :)
Punem legumele mexicane la fiert -eu le fierb la abur sau intr-o oala de inox cu fund dublu, cu un strop de apa doar , cu capacul pus si la foc mic .Nu pun sare deloc si ies tare bune si dulcege.
Intr-o oala punem 2-3  pahare de apa si lasam sa fiarba.Cand incepe sa bolboroseasca apa adaugam sare  si orezul spalat in mai multe ape.Lasam sa fiarba .Cand bobul inca nu e complet patruns ,oprim focul si lasam orezul sub capac vreo 10 min. timp in care orezul se va mai  umfla.
Scurgem apoi orezul de apa ramasa si-l  trecem rapid sub jet de apa rece sa-l oprim din fierbere.Trecem cu furculita prin el sa-l aeram apoi il amestecam cu legumele fierte.
Alaturam intr-o farfurie fasiutele de carne si legumele ....si gata masa.

luni, 5 noiembrie 2012

CIORBA DE BURTA


O ciorba binevenita in sezonul rece ,care cere ceva timp de pregatire dar gustul ei face sa merite efortul.
Am folosit urmatoarele
  • 1,300 gr. burta prefiarta
  • 800 gr os de vita /rasol
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 feliute  telina
  • 2 fire patrunjel
  • 2-3 frunze de dafin
  • sare ,piper dupa gust
  • 1 morcov razuit fin +1 gogosar razuit fin + cateva linguri de ulei
  • 1 caciulie usturoi
  • 3 galbenusuri de ou +9 lg smantana
  • otet dupa gust
Spalam rasolul de vita si-l curatam de pielite apoi il punem la fiert in apa rece ~6-7 l apa ,fiindca scade destul de mult.
Cand e aprope fiarta carnea de pe langa os,adaugam si burta spalata bine in mai multe ape ,cu otet.
In aceeasi oala punem si legumele curatate  si crestate la capatul mai gros -in cazul morcovilor si al cepelor  , telina doar o taiem in bucati mari iar patrunjelul il lasam intreg.
Aruncam in oala si frunzele de dafin si lasam sa fiarba pana burata poate fi mestecata usor .Eu am fiert-o mai bine de 1 h ,cred....
Dupa ce probam burta si vedem ca e suficient de fiarta, strecuram supa iar legumele si frunzele de dafin le aruncam.
Desfacem carnea de pe os si o taiem fasiute.
Procedam la fel si cu  burta -o taiem fasii lunguiete ,potrivit de groase.
Punem carnea si burta taiata din nou in supa,adaugam sare ,piper ,otet dupa gust  si usturoi pisat si frecat cu putina sare-la fel ,dupa placerea fiecaruia.
Pentru a obtine o culoare frumoasa punem intr-o cratita , morcovul si gogosarul razuit fin sa se inmoaie in cateva linguri de ulei,dupa care punem legumele calite in ciorba.
Lasam ciorba pe foc ,sa mai dea un clocot ,doua apoi oprim focul.
Intr-un castron mai maricel frecam galbenusurile de ou cu smantana,sare si un pic de piper.
Luam cate un polonic de supa fierbinte si-l punem peste smantana ,omogenizam bine si mai punem un polonic de supa  si din nou amestecam.
Repetam operatiunea ,pana  temperatura amestecului din castron e apropiata de cea a ciorbei din oala ,astfel smantana nu se va branzi deloc.
Adaugam amestecul de smantana si galbenusuri in ciorba.
Gustam si mai potrivim de sare si otet daca e cazul.
Servim cu ardei iute si  cu ..Pofta mare!


joi, 1 noiembrie 2012

MELCISORI CU NUCA


Afara-i frig si e innorat  si-n casa arde focul..iar in bucatarie miroase a gateala de iarna ,mai precis a cozonac :) da' nu-i cozonac ci  melcisori cu nuca da' gustul si mirosul e acelasi -a iarna ,a liniste, a Craciun :)
Ingrediente
  • 600 gr. faina
  • 70 gr zahar
  • 60 ml ulei
  • 1 ou
  • 300 ml apa calduta
  • 25 gr. drojdie 
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 150 gr. unt + zahar(vanilinat de mine ,am pus eu ) dupa gust
  • 400 gr. nuca macinata + ceva zahar,tot dupa cum va place de dulce
Din toate cele de mai sus facem un aluat -eu l-am facut la masina de paine ,ca e mai comod asa :)  .....daca nu vreti/puteti/aveti , framantati clasic,cu mana,amestecand faina cu zaharul,coala rasa de portocala apoi cu uleiul si oul dupa care turnati apa in care ati desfacut drojdia si framanatati pana obtineti un aluat fin la atingere.
Lasam bila de aluat sa dospeasca pana isi dubleaza volumul
Rasturnam aluatul dospit pe masa de lucru unsa cu ulei si il impartim in doua.
 Intindem jumatate de aluat ,la o grosime cam de 1 cm,poate chiar mai putin.
Spumam untul cu zaharul iar jumatate din cantitate o intindem in strat uniform peste foaia de aluat.
Presaram deasupra jumatate din nuca amestecata cu zahar vanilinat si presam putin cu palmele sa fixam nuca cat de cat .
Rulam foaia ,dupa care ,cu un cutit bine ascutit ,taiem rulouri de doua degete grosime.
Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat.
Le aranjam in tava cu ceva distanta intre ele ,ca sa mai aiba loc de dospit ( si crescut la cuptor) inca vreo 30 min.,dupa care le dam la copt -15 min la foc mai iute apoi la foc mic pana se rumenesc frumos deasupra.
Ar trebui lasate sa se raceasca si apoi mancate.... daaar, fara indoiala, nu o sa puteti face acest lucru fara sa va'' chinuiti'' un pic inainte cu 2-3 bucati fierbinti , de care sa vi se lipeasca degetele pe fundul caramelizat al fiecarui melcisor :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...